Verantwoord beleggen
We vinden dat we een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben in de manier waarop we beleggen. Dit komt naar voren in ons verantwoord beleggingsbeleid. De hoofdpunten uit dat beleid zijn: uitsluiting van bedrijven en landen, invloed door dialoog en stemgedrag tijdens vergaderingen.
Uitsluiting van bedrijven en landen
We hebben een uitsluitingslijst (pdf) met bedrijven en landen waarin we niet beleggen. Hierop staan in ieder geval ondernemingen die actief zijn in de productie en/of verkoop van:
- tabak
- kolenwinning en kolencentrales
- boren naar olie en gas
- clusterbommen
- landmijnen
- nucleaire wapens en/of
- verarmd uranium
- civiele vuurwapens
- conventionele wapens
Daarnaast beleggen we niet in landen en bedrijven die:
- de mensenrechten ernstig schenden
- de rechten van arbeiders ernstig schenden
Wij gebruiken bij het uitsluiten van bedrijven verschillende richtlijnen:
- De Global Compact richtlijnen van de Verenigde Naties en/of de OESO richtlijnen voor multinationale ondernemingen,
- De sanctielijst van de Europese Raad.
- De ITUC Global Rights index en de Freedom House index.
We hebben ook het Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Beleggen (IMVB) convenant getekend.
Invloed door dialoog
We oefenen invloed uit op beslissingen van bedrijven waarin we beleggen. We denken als pensioenfonds mee over thema’s als het milieu, de maatschappij, het ondernemingsbestuur en arbeidsomstandigheden. We richten ons vooral op de thema’s Arbeid en Klimaat. We brengen de C02 uitstoot van de beleggingsportefeuille in kaart en proberen uitstoot te verminderen. Ook kijken we naar arbeidsomstandigheden bij de bedrijven waarin we beleggen.
Bijvoorbeeld: we spreken (samen met andere partijen) met textielbedrijven over de hoogte van hun lonen. Wij vinden het namelijk belangrijk dat werknemers hun basisbehoeften kunnen betalen. Verder willen we een duidelijke klimaatstrategie van bedrijven en duidelijkheid over hun CO2-uitstoot.
Hier vindt je onze stemmen en de situaties dat we tegen management plannen stemmen.
Stemgedrag tijdens vergaderingen
We gebruiken actief ons stemrecht op aandeelhoudersvergaderingen (pdf) van de ondernemingen waarin we beleggen. Pensioenfonds UWV stelt zich als een betrokken aandeelhouder op die als doel heeft op de lange termijn waarde te creëren, zowel financieel als maatschappelijk. We concentreren ons op de volgende onderwerpen:
- samenstelling van het bestuur en onafhankelijkheid;
- integriteit van accountant(s) en auditor(s);
- veranderingen in kapitaalstructuur;
- maatregelen tegen overnames;
- vergoedingen;
- besluiten van belanghebbenden;
- governance, milieu en sociale normen;
- integriteit van de jaarrekening en
- door aandeelhouders ingebrachte agendapunten.
Iedere 3 maanden rapporteren we namens het pensioenfonds uitgebrachte stemmen op aandeelhoudershoudersvergaderingen. Dat geldt voor ontwikkelde landen (pdf) en opkomende landen (pdf).
Best in class
Wij passen bij beleggingen zoals aandelen en obligaties een best in class benadering toe. Dat betekent dat binnen deze beleggingscategorieën de 50% slechtst presterende bedrijven op de gebieden milieu, sociale factoren (zoals arbeidsomstandigheden) en goede bedrijfsvoering (‘governance’) worden verkocht en de 50% best presterende bedrijven in de beleggingsportefeuille behouden blijven. Dit proces staat ook wel bekend als ‘insluiting’. Het fonds maakt hiervoor gebruik van ESG-ratings. Dit zijn oordelen van gespecialiseerde bureaus die bedrijven scoren op de gebieden milieu, sociale factoren en bedrijfsvoering.
Draagvlak
Wij vinden een breed draagvlak voor maatschappelijk verantwoord beleggen belangrijk. Daarom stemmen we beleid af met actieve deelnemers, de gepensioneerden, werkgever UWV en het Verantwoordingsorgaan van het fonds.
Illiquide beleggingen
Uitsluiting, beïnvloeding en stemgedrag vinden vooral bij plaats bij de liquide beleggingen. Maar juist bij de selectie van beheerders voor de illiquide beleggingen zoals vastgoed, infrastructuur en private equity kan het pensioenfonds veel aandacht aan maatschappelijk verantwoord beleggen (MVB) besteden. Op die manier kan het pensioenfonds invloed uitoefenen op de bedrijfsvoering van de betreffende illiquide belegging. Daarom is er bij de selectie en monitoring van de illiquide beleggingsmanagers veel aandacht voor de integratie van verantwoord beleggen.
In het beleggingsproces werken we met een grondige ‘ESG due diligence’. Nieuwe vastgoedfondsbeleggingen moeten minimaal 4 GRESB duurzaamheidssterren hebben en goed presteren in termen van energieverbruik en CO2-uitstoot. Bij infrastructuur- en private equity-beleggingen moet ten minste 60% van alle directe beleggingen bijdragen aan Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties.
In de infrastructuur- en private equity portefeuille wordt nu belegd in positieve maatschappelijke initiatieven, zoals:
- 8 infrastructuur platformen die een positieve bijdrage leveren aan de energietransitie, waaronder meerdere hernieuwbare energie projecten.
- 2 aanbieders van energiebesparende technologieën en diensten zoals bijvoorbeeld warmtepompen.
- 1 project gericht op het afvangen van Co2 uit de atmosfeer
- 1 waterzuiveringsinstallatie
- 8 gezondheidsbedrijven, onder meer gespecialiseerd in goedkope, generieke medicijnen, de ontwikkeling van medicijnen tegen zeldzame zieken en therapieën op het gebied van gynaecologie, dermatologie en fysiotherapie
- 2 onderwijsinstellingen, waaronder aanbieders van voorscholen
Pensioenfonds UWV werkt zo mee aan de verduurzaming van energie en een beter klimaat. We werken ook aan toegang tot schoon water en toegang tot gezondheidszorg en onderwijs.